stela_logo_slider-0x0

Gabonaszárító telepeink vezérgépe az alumínium ötvözetből lemezekből gyártott STELA gabonaszártó, amely a technika jelenlegi állása szerint a legmagasabb szinten automatizált szárítóberendezés. Magyarországon közel 200 szárítótelepen meggyőzően bizonyítja hatékonyságát.

A kemény alumínium ötvözetből készült szárítómodulok kopásállók és sohasem korrodálódnak. A STELA szárítótornyok légkamrái esztétikus, hőszigetelt lemezburkolattal fedettek. Axiál ventilátorai, a szárító levegő átszívására és a recirkulációs levegő visszakeringtetésére szolgálnak, porkiszívásgátló zsaluzattal.

fotó, videó

Az eredeti szőnyegégőkkel pontosan vezérelheti a szárító hőkapacitását, a magok kíméletes és egyenletes szárítása érdekében. Égőink rendelhetőek földgázzal és PB gázzal történő tüzeléssel is. A pneumatikus kétirányú vezérlésű ürítőrendszer egyenletes kiadagolásra képes.

Minden esetben meg kell felelnünk a környezetvédelem szigorú előírásainak a porkibocsátás és a zajkibocsátás tekintetében, ezért a gépek axiál vagy radiál ventilátorral is rendelhetők.

A radiál ventilátoros változat az átszívott szárító levegőt egy centrifugaszerű porleválasztó berendezésen keresztül fújja ki a szabadba, amely a szárítóberendezés porkibocsátását 20 mg/ m3 levegő szint alá csökkenti. Ebben a portalanítóban nincs szűrő, amely eltömődhetne, így gyakorlatilag karbantartásmentesen üzemeltethető. Ez a rendszer nem csökkenti a szárító átáramló levegő mennyisét, így a szárító teljesítményét sem befolyásolja negatív irányban.

Az optimális energia felhasználást aktív hővisszavezetés biztosítja, amely a felmelegedett hűtőlevegőt nem engedi eltávozni, hanem visszavezeti az égőfej feletti térbe. Így hűvös, hideg időben a berendezésnek nem csupán a szabadból beszívott levegőt kell felmelegítenie, hanem ehhez hozzákeveredik a már előmelegített 30-35 fokos levegő.

A STELA nagy erőssége, a gyártó cég mérnökei által kifejlesztett szárítási folyamat szabályzás. Ez a hagyományos hőmérséklet alapú szárító szabályzás, amelynek a STELA mérnökei az FRA 420 nevet adták. Ugyanezt az elvet más szárítógyár is alkalmazza több-kevesebb sikerrel.

A STELA-ról elmondható, hogy ez a konstrukciója rendkívül megbízhatóan működik és képes 6-8% bemeneti nedvességtartalom változást úgy kezelni, hogy a szabályozás eredményeként a kijövő száraz mag nedvességtartalmának eltérését 1 %-on belül tartja.

 

Előnyök:

Magas minőségű új anyagok, speciális alumínium modulok,
pneumatikus zsalus vagy centrifugál szűrős porleválasztás,
optimailzált energiafelhasználás aktív hővisszavezetéssel,
pneumatikus, kétirányú ürítőrendszer,
szabályozott, egységes hőelosztású szőnyegégők,
egyenletes nedvességelosztás az ürítéskor, az FRA vezérlésnek köszönhetően,
nincs teljesítményhatár.

Nagyon sok változatban készül a STELA szárítóberendezés, általában a megrendelők igényeinek megfelelően. Választékuk az óránként 4 tonna teljesítményű, kisméretű gépektől egészen az 50 tonna teljesítményű gépekig terjed.

Stela Biturbo a lehető legkedvezőbb energiafelhasználási paraméterekkel rendelkező új generációs német gyártmányú gabonaszárító berendezés.

A berendezés előnyei a hagyományos, aktív hővisszavezetéssel rendelkező szárítóberendezésekkel szemben:
– alacsonyabb termikus energiafelhasználás,
– kevesebb porképződés a nedves terményszakaszban történő levegőszűrés végett
– a modern kornak megfelelő kifinomult PLC vezérlés

2 db gáz szőnyegégő és teljesen újragondolt légtechnika a lehető leghatékonyabb működés érdekében. A BITURBO szárítók minden műszaki paramétere képviseli az eddig megszokott STELA minőséget.

A berendezésben kettő darab szőnyegégő található. A külső hideg levegő a szárító alsó felében jut be a szárítóberendezésbe, melyet egy gázégő felmelegít, majd együtt a hűtőzónából jövő előmelegített szárítólevegővel az alsó szárítószakaszba, az úgynevezett száraztermény szakaszba kerül. Itt a terményt – a hagyományos szárítási folyamatokkal ellentétben – egy egészen magas hőmérsékletűmeleg levegő éri, anélkül, hogy károsítaná a kukoricát, mivel ebben az állapotban már elértünk egy ca. 18-20%-os nedvességtartalmat. A még relatív magas hőmérsékletű távozó levegő ebből a zónából egy axiálventilátor segítségével a szárítóberendezés felső szakaszába kerül átszívásra, ahol ismét összekeveredik a felmelegített külső levegővel oly módon, hogy a szárító levegő hőmérséklete eléri a 110-120 Celsius fokot. Ez a meleg levegő aztán a szárítóberendezés nedves tartományába kerül, majd aztán egy második ventilátor használatával mint távozó levegő a külső környezetbe jut.

STELA általános leírás

STELA biturbo

Szárítási műszaknapló