Héron logo

Héron automata mintavevő berendezés

A pontos elszámolások készítéséhez mindenképpen szükséges, hogy a gabonából szerződő felek mintát vételezzenek és azokat analizálják.

Erre a célra a HERON 3000 automata mintavevő berendezés 2 típusát (Standard, vagy Gyroscopikus) ajánljuk az Önök figyelmébe. a gabonából és takarmányból történő gyors és precíz mintavételezésre. A kétféle ajánlott berendezés alkalmas teher, – vagy tartálykocsiból történő mintavételre valamint arra, hogy ezeket a  mintákat pneumatikus úton egy megadott helyre (laborba) továbbítsa.

A mintavevő berendezés működtetése alapfelszereltségben kézi irányító egységről történhet, de opcióként Joystick, illetve olyan távirányító is vásárolható, amellyel mobil módon tetszőleges helyről történő irányítással is végezhető a mintavétel.

Az alapgép tartozéka a mintafogadó szekrény, amely a laborban kerül elhelyezésre.  A szekrény magassága 2251 mm, szélessége 543 mm.
Amennyiben a megrendelő opcióként „mintafelesleg visszajuttatást” is a HERON 3000 típusú géppel kívánja megoldani, akkor a mintafogadó szekrényen kívül egy 600 x 1250 mm-es kiegészítő szekrényt is szállít a gyár, amely szintén a laborban kerül elhelyezésre.

A mintafogadó szekrénytől a mintavevő készülékig az előzetes egyeztetés szerint kiépítésre kerül egy pneumatikus szállítócső, (általában a földben kiépített kábelcsatornában)  amely a mintákat szállítja, valamint elektromos vezeték, amely a motorok áramellátását biztosítja és egy árnyékolt vezeték, amelyre a csőrt irányító kézi irányítókészülék kerül rácsatlakoztatásra.

A mintavevő telepítése előtt a Megrendelőnek néhány előkészítő feladata van, amelyet  természetesen az előzetes helyszíni egyeztetésen a körülményeknek megfelelően megbeszélünk. A mintavevő megfelel az ISO/EN 13690 szabványnak. Az összes elektromos szerelvény megfelel az IP-55 nemzetközi biztonságtechnikai előírásnak.
Valamennyi HERON modell rendelkezik EU megfelelőségi dokumentációval.

A HERON 3000 Standard tipusú mintavevő berendezés egy íven mozgó mintavevő, amely nem alkalmas tartálykocsiból történő mintavételre. Egy előre meghatározott ív mentén merül a szállítójárművön lévő terménybe, ettől az ívtől eltérni nem lehet.
A HERON 3000 Standard tipusú mintavevő berendezés akciós alapára  magában foglalja a komplett gépet. (gépalap, oszlop, fej, kapcsolószekrény, mintavételi szekrény, turbina, kézi irányító)

A HERON 3000 Standard tipusú mintavevő berendezés egy íven mozgó mintavevő, amely nem alkalmas tartálykocsiból történő mintavételre. Egy előre meghatározott ív mentén merül a szállítójárművön lévő terménybe, ettől az ívtől eltérni nem lehet.
A HERON 3000 Standard tipusú mintavevő berendezés akciós alapára  magában foglalja a komplett gépet. (gépalap, oszlop, fej, kapcsolószekrény, mintavételi szekrény, turbina, kézi irányító)

Ahogy mondani szokták: „ A jó barátság alapja a korrekt elszámolás.” Mindnyájunk közös tapasztalata, hogy ennek a mondásnak a bölcsessége érvényes a gabonaiparban, a gabonaszárításban és a tárolásban is.

A pontos elszámolások készítéséhez mindenképpen szükséges, hogy a gabonából a szerződő felek mintát vételezzenek és azokat analizálják. Erre a célra a HERON Gyroscopikus mintavevő készüléket ajánljuk az Önök figyelmébe. A HERON Gyroscopikus automatikus mintavevő berendezéssel gabonából és takarmányból történő gyors és precíz mintavételezés hajtható végre, melynek segítségével jelentősen növelhető a telep áteresztő képessége. Ez a típusú mintavevő alkalmas teher, – vagy tartálykocsiból történő mintavételre valamint arra, hogy ezeket a mintákat pneumatikus úton egy megadott helyre (laborba) továbbítsa.

Előnye a Standard típusú készülékkel szemben, hogy a tehergépjármű platójáról tetszőleges helyéről vehető a terményből minta. A HERON Gyroscopikus mintavevő igény szerint opcióként különböző hosszúságú karral szerelhető fel, de legelterjedtebb és legoptimálisabb a 4,1 m-es kar, melynek segítségével a szállítójárműről tetszőleges távolságú pontról, vagy pontokról pillanatok alatt többszörös mintavétel hajtható végre. Egy mintavételi ciklus időigénye 30 m-es mintaátadási távolságig max. 18 másodperc.

A mintavevő berendezés telepítése előtt gépalapot kell készíteni.Ez azt jelenti, hogy a gép felállítása előtt min. 1 héttel 1000 x 800 x 800 mm-es munkagödröt betonnal öntünk ki, amely a föld szintje felett 700 x 800 x 800 mm-es beton tuskóban folytatódik. Így a gép oszlopa (amely az új konstrukcióban rövidebb az eddigieknél) nem a talaj szintjéről indul, hanem a betontuskó magasságáról, 700 mm-ről. Ennek a betontuskónak az oldalán kerül rögzítésre a ventilátor. A betonozásról, a méretekről és minden egyéb előkészítő munkáról – megrendelés esetén – személyesen tájékoztatjuk Önöket.

A betontuskón rögzítésre kerül a gép oszlopa, melynek magassága 3600 mm. Az oszlop tetején helyezkedik el a fej, amely segítségével a csuklókar, illetve a lándzsa működtethető. A lándzsa belül üreges, a csúcsától cca. 10 cm-re két a mintavételi anyag továbbításához szükséges nyílás található. Ezeknek a nyílásoknak a nagysága állítható, így szabályozható egy-egy mintavételi mennyiség. (Ez általában 0,5 – 0,8 kg)

A HERON Gyroscopikus mintavevő egyik legfontosabb jellemzője a platófenék-érintkező. A minta kivétele előtt a lándzsa belemerül a terménybe, majd a rakomány teljes keresztmetszetén áthatolva megérinti a platót, s a jeladó impulzusának hatására a hajtómű-motor emelés/süllyesztés forgásirányának megváltozása után a lándzsa automatikusan felfelé indul el. A HERON Gyroscopikus mintavevő a legújabb és legkorszerűbb berendezés, amely a korábbi HERON III típus továbbfejlesztett változata. Működésében, illetve tartozékainak elhelyezésében jelentős változások történtek.

Lényegesebb különbségek:
– „emelkedés/süllyedés” oszcilláló működésű
– minden motorhoz szériatartozék a frekvenciaváltó
– lehetséges a behatolás erőssége között választani
– elegendő a 230V 50Hz egyfázisú váltóáram a 380V 3 fázis helyett
– a szívóturbina a laborban található kapcsolószekrény helyett az oszlopban helyezkedik el
– az elektromos kapcsolószekrény szintén az oszlopban helyezkedik el

A mintavevő működtetése alapfelszereltségben kézi irányító egységről történhet, de opcióként Joystick, illetve olyan távirányító is vásárolható, amellyel mobil módon tetszőleges helyről történő irányítással is végezhető a mintavétel. Az alapgép tartozéka a mintafogadó szekrény, amely a laborban kerül elhelyezésre.

A mintafogadó szekrénytől a mintavevő készülékig az előzetes egyeztetés szerint kiépítésre kerül egy pneumatikus szállítócső, (ez lehet földben kiépített kábelcsatornában, vagy légvezetékben) amely a mintákat szállítja, valamint elektromos vezeték amely a motorok áramellátását biztosítja és egy árnyékolt vezeték, amelyre a csőrt irányító kézi irányítókészülék kerül rácsatlakoztatásra.

A mintavevő telepítése előtt a Megrendelőnek néhány előkészítő feladata van, amelyet természetesen az előzetes helyszíni egyeztetésen a körülményeknek megfelelően megbeszélünk. A mintavevő megfelel az ISO/EN 13690 szabványnak. Az összes elektromos szerelvény megfelel az IP-55 nemzetközi biztonságtechnikai előírásnak. Valamennyi HERON modell rendelkezik EU megfelelőségi dokumentációval.

A HERON Gyroscopikus berendezés 4,1 m-es karral a kettős csuklókarnak köszönhetően tetszőleges helyről képes a mintavételre. A mintavétel pontos helyét, számát a kezelő határozhatja meg. Ezek a minták garantáltan tartalmazzák a platón lévő anyag teljes keresztmetszetét – tehát átlagmintát–mivel a szonda mind a behatolás, mind a kihúzás közben is működik. Egy mintavételi ciklus időigénye 18 másodperc, így amig a szállítójárművet mérlegelik, megtörténik a mintavétel. Ez a berendezés alkalmas tartálykocsiból történő mintavételre is.

Heron Cobra 4000 típusú, sínen futó mintavevő berendezés

A Heron Cobra sínen futó mintavevő berendezést olyan helyen célszerű telepíteni, ahol 2 db hídmérleg található, s mindkét mérlegre érkező szállítóeszközökről történik mintázás.

A mintavevő berendezés telepítéséhez előzetesen min. 1 héttel a gép felállítása előtt 2 db gépalapot kell készíteni, s ezekre szereléskor a két tartóoszlop kerül elhelyezésre. A munkagödör mélysége 100 x 800 x 800 mm, amely a föld szintje felett 700 x 800 x 800 mm-es betontuskóban folytatódik. Így a gép oszlopa nem a talaj szintjéről, hanem a betontuskó felső magasságáról indul.

A két darab tartópillér középtávolsága 12 m, amelyekre a horganyzott oszlopok kerülnek elhelyezésre. A két oszlopot köti össze a ráhelyezett 12 fm hosszúságú sín, amelyre a mintavevő berendezést helyezik el. A sínnel együtt az oszlop teljes magassága 3 m.

A HERON Cobra 4000 tip. mintavevő a következő alkatrész-csoportokból áll:
– gabona mintavevő berendezés
– elektromos készlet, amely változtatható sebességű szabályzást biztosít az elektromotorok részére
– forgómozgás, mintavevő-mozgás és helyzetváltoztatás a sínen
– mobil mintafogadó szekrény, amely magában foglalja a magot átszívó vákuumturbinát és az elektromos csőszelepet
– felsőpályás sínszerkezet, amely pilléreken áll, a teljes berendezés horganyzott kivitelben készül
– a sínen futó kocsi elektromos hajtómotorral
– egy mintafogadó szekrény kompletten szűrővel és vákuumturbinával, amely a laboratóriumban kerül elhelyezésre
– a teljes rendszer távirányító készülékkel.

A konstrukció leírása: A mintavevő a hídmérleggel, és a gépkocsik haladási útjával párhuzamosan kerül felállításra. A sínen futó mintavevőt saját motor hajtja meg

Működés

A gép üzemeltetője arra a helyre irányítja a kocsit a sínpályán, ahonnan mintát kíván venni. Ezután megnyomja a „ciklus indul” gombot. A mintavétel folyamatának végén a kocsit a mintatovábbító garat felé kell irányítani. Egy zöld fény jelzi a működtetőnek, hogy a laboratóriumban levő mintafogadó szekrény doboza üres és kész fogadni az új mintát. Ugyanebben az időben kezd működni a vákuumturbina, amely a laboratóriumi szekrény mintadobozába szippantja át a magot.

Itt aztán megtörténhet az analizálása. Amikor a teljes ciklus befejeződik, a mintavevő visszatér parkoló helyzetébe a pálya másik oldalára. A mintavevő berendezés a 12 m-es sínpályán 10 fm-es szakaszon végez oda-vissza mozgást, a kar kinyúlási távolsága 2,9 m. Az elektromos rendszer áramellátását egy hosszú kábel biztosítja, amely a sín alatt van rögzítve.

A rendszert távirányítóval lehet működtetni.

A HERON Cobra 4000 két típusa:

Standard
• anyagvastagság 6 mm,
• 2,24 m hosszú mintavevő cső,
• a fel-le irányú hajtóműves motor teljesítménye 0,75 kW
• alapzat 324 mm

Premium
• anyagvastagság 8 mm
• 2,54 hosszú mintavevő cső
• fel-le irányú hajtóműves motor teljesítménye: 1,1 kW
• alapzat 406 mm

A Heron Cobra 4000 mintavevő készülék megfelel az ISO/EN 13690 szabványnak, az összes elektromos szerelvény megfelel az IP-55 nemzetközi biztonságtechnikai előírásnak. A mintavevő berendezés rendelkezik EU megfelelőségi dokumentációval.